Typy kudrnatých vlasů (a proč je dobré znát ten svůj)?

Kde leží klíč ke krásným, pěstěným vlnitým vlasům? Především v tom je dokonale poznat. Tak jako sněhové vločky nebo otisky prstů, i vlnité a kudrnaté vlasy jsou totiž u každého jedinečné a nelze u nich jednoduše aplikovat jedno a totéž. A ačkoli při pohledu na nadpozemské kadeře oblíbené YouTuberky můžeš mít nutkání naobjednat si všechny přípravky, které ve videu používá, účelnější bude na začátek použít zdravý selský rozum. Ušetříš si tak spoustu času, ale také hrozících deziluzí a peněz za nevhodně zvolené produkty...

Typy vlnitých a kudrnatých vlasů

Zjednodušeně se dá říct, že typy vlnitých vlasů dělíme podle toho, jak moc se vlní. To je dáno tvarem folikul, tedy váčků ve vlasové pokožce, ze kterých naše vlasy vyrůstají. Čím plošší nebo oválnější folikula je, tím kudrnatější jsou i naše vlasy; zatímco okrouhlá folikula produkuje vlasy rovné. V následujícím přehledu vyjdeme z dnes už klasického rozdělení vlasových typů od stylisty Andreho Walkera (převzatého z webu NaturallyCurly.com).

Walkerův systém kudrnaté vlasy dělí na TYP 2 (zvlněné vlasy), TYP 3 (kudrnaté vlasy) a TYP 4 (v našich podmínkách označovaný jako „afro“). Každý z typů se dále dělí do tří podkategorií – od A do C – podle průměru vlny nebo prstýnku.

Znalost vlasového typu je samozřejmě nezbytná pro správný styling a definici vln. V otázce správné výživy a hydratace však hraje roli ještě něco jiného, a sice poréznost vlasů, o které si budeme povídat ve vedlejším článku. A teď už vzhůru do vln! :-)

Typ 2 | Vlny

Vlasy typu 2 nejsou ani zcela rovné, ani kudrnaté. Jsou zvlněné jako ta horská bystřina, působí svobodomyslně a žensky. Vzpomeň si na nejžhavější vlasový trend posledních let, bohémské vlny (boho waves), kterým propadly celebrity i nenápadné ženy v ulicích! S tím, jak u typu 2 stoupají písmena abecedy, vln ve vlasech přibývá. Tu a tam mohou být volné spirály, i husté esovité prameny, ba kudrny. Vlasy jsou typicky u kořínků a v oblasti temena rovné a vlnit se začínají až od uší níž.

zdroj: NaturallyCurly.com

2A – je ten nejjemnější typ vlnitých vlasů, ve kterém se vlasy jemně vlní, jako by si s nimi pohrával vítr. (vlevo)

Typ 2B jsou volné prameny ve tvaru písmene S, které jsou však stále spíš vlnou než kudrnami. (uprostřed)

U typu 2C jsou vlny ve tvaru S už výraznější a vlasy se začínají vlnit už od kořínků. Tento typ vlasů mívá na dotek hrubší strukturu a také největší sklony ke krepatění. (vpravo)

Tipy pro vlasy typu 2

Typ 2 A: Protože Ti schází objem a definice vln, produkty mohou Tvé vlasy snadno zatížit a vlasy se pak budou prověšovat a rovnat. Používej stylingové produkty s lehkou strukturou, jako jsou Curly Girl pěny.

Typ 2 B: Abys posílila definici vln, po umytí vlhké vlasy suš takzvaným microploppingem (více zde).

Typ 2 C: Pro více objemu foukej vlhké (ale ne mokré!) vlasy po umytí difuzérem a hlavou dolů.

VŠECHNY MILOVANÉ PRODUKTY PRO VLNY (TYP 2) NAJDEŠ ZDE >>

 

Typ 3 | Kudrny

Vlasy typu 3 jsou pravověrné kudrny – pružné, plné života a jasně tvarované. Vlasy mají u hlavy více objemu než dvojkové typy. Opět si je rozdělíme do tří podkategorií, tentokrát podle průměru kudrny.

zdroj: NaturallyCurly.com

Kudrny typu 3A mají průměr zhruba jako násada od smetáku (prominou spontánní příměr :). Jsou kompaktnější než vlny 2. typu a jasně definované do písmene S. (vlevo)

Kudrny typu 3B jsou pružné spirály o průměru něčeho lákavějšího: špuntu od vína. Mívají hustou a hrubší strukturu. (uprostřed)

Kudrny 3C už jsou těsné lokny až vývrtky, které mají průměr tak na tužku. V anglofonním světě se tento typ vln označuje jako curly-coily. Takové vlasy mají největší objem, a také největší rozdíl mezi délkou suchých a mokrých vlasů. (vpravo)

Dokonalou nositelkou kudrn typu 3 je nádherná Ayesha Malik, kterou najdeš na Instagramu pod jménem @spisha.

Tipy pro vlasy typu 3

Typ 3 A: Dokud máš vlasy vlhké, natáčej malé úseky pramenů okolo prstu, abys napomohla definici vln (tzv. finger coiling technika, více zde).

Typ 3 B: Ke stylingu používej krém nebo mléko pečetící vlhkost, abys předešla krepatění a povzbudila definici vln.

Typ 3 C: Jejich tvar nejlépe oživíš vrtulkami a šneky (twist-out, bantu-knot out) nebo ohebnými natáčkami na vlasy (flexi rod set, perm rod set). Ovšem nesuš je horkým vzduchem.

 

Vlasy typu 4 | Afro

Vlasy typu 4, kterým se obvykle říká afro nebo kinky hair, jsou kompaktní spirály, ve kterých mají vlny tvar buďto těsného S, nebo písmene Z. Tento typ vln má obvykle spousty objemu a velký sklon se šmodrchat.

zdroj: NaturallyCurly.com

Kudrny typu 4A jsou jako lokny, jen jsou kompaktnější a hustší. (vlevo)

Kudrny typu 4B jdou do tvaru písmene Z, postrádají jasnou definici, zato jsou velmi zakroucené.

Kudrny typu 4C jsou tím nejtěsnějším typem vln. Takové kudrny se Ti stěží podaří spojit dohromady a v suchém stavu se scvrknou až o 50 % své přirozené délky.

Ikonická představitelka vlasového typu 4 Whitney White, neboli @naptural85.

Tak, a když jsme si vysvětlily, jak nás může náš vlasový typ navést ke správné definici vln a stylingu, pojďme si teď také vyjasnit, proč není všeobjímající?

Na typu Tvých vln sice záleží, ale...

Tím prvním a hlavním důvodem, proč při péči o kudrnaté vlasy nestačí řídit se svým typem, je že tento typ se může, a prakticky vždycky bude měnit. Je to asi totéž jako nakupovat oblečení podle toho, kolik zrovna vážíš. Jednak naši váhu neustále ovlivňují různé faktory – diety, cvičení, stres nebo naopak jejich nedostatek. Ale hlavně: dvě ženy mohou každá vážit úplně jinak a přitom obě nosit velikost 38!

Je třeba počítat s tím, že s Curly Girl metodou se Tvé vlny budou stále vyvíjet (nebo spíš svíjet. ;-) ) Můžeš začít s vlnami typu 2a nebo 2b, a po pár měsících se klidně přehoupnout do prstýnků typu 3c! A právě proto je cesta Curly Girl metody tak vzrušující. Je to krok do neznáma i dokonalá transformace. – Stačí se podívat, jak vypadaly vlasy dívek, které s ní začínaly, zde.

Dalším důvodem, proč se pevně nefixovat na konkrétní typ vln, je skutečnost, že můžeš mít vícero typů vln na jedné hlavě! Mnoho lidí má smíšenou pleť, většina z nás má jedno ňadro větší nebo jednu nohu delší... proč by tedy vlasy měly být uniformní? Přistupuj ke svým vlasům jako k sourozencům, ne dvojčatům. A nenech se rozhodit tím, když to občas vypadá, že mezi sebou nejsou ani kamarádi. ;-)

Tvůj vlasový typ je každopádně dobrý způsob, jak v průběhu Curly Girl metody měřit svůj posun a pokroky. Nezapomeň se zkrátka těšit z každé jednotlivé vlnky a kudrnky!

A na čem tedy naopak záleží

Tak jako kousky do šatníku vybíráme podle své velikosti, vlasové produkty bychom se měly naučit vybírat podle síly a potom poréznosti (propustnosti) našich vlasů. Ty mají totiž rozhodující slovo v tom, zda produkty fungují, nebo nefungují na vlasy coby celek, se všemi jejich svéráznostmi. Pokračuj sem a přečti si mého průvodce vlasovou porézností od A do Z. Dozvíš se, jakou poréznost mají právě Tvé vlasy, a které produkty Ti tudíž sednou nejlépe.

A jaký typ vlasů je ten Tvůj? Pochlub se do komentáře. ;-)

<< Zpět na 1. díl     Pokračovat na 3. díl >>

 


Karolina Srncová.
.
Karolina Srncová
Od roku 2019 buduji na Kudrnatých vlasech království česko - slovenských Curly Girls. Miluji jedinečnost vln a kudrn a cílím na to, abychom je měly zdravé a dlouhodobě udržitelné. :)
Více o Karolině se dočteš zde.

Přidat komentář

.