Cocos Nucifera (Coconut) Oil

Málokterá z nás se ještě v beauty péči minula s kokosovým olejem. Všudopřítomný, tak trochu kultovní, nezaměnitelně voňavý a blahodárný na všech frontách, od vaření a smažení po boj s kvasinkami a ekzémem. 

U vlasů to není jiné. Mnoho tradičních receptur na něj přísahá pro pružnost, úhlednost a hebký lesk. Taková Ayesha Malik, kudrnatá bohyně čerpající z rodných kořenů v ajurvédě, bez něj nedá ani zábal. To skutečné kouzlo, které ale může dát Curly Girls, je ještě v něčem jiném... 

Naše vlasy od přírody chrání vrstva povrchových šupinek – kutikul. Díky tomu vlas dokáže na jednu stranu udržet uvnitř vlhkost, na stranu druhou je pak přirozeně chráněný proti přílišnému promývání vodou. Ano, je vlastně hydrofobní odpuzuje vodu (a je to tak dobře). Jenomže co když máš v délkách vysokou poréznost, vlasy dávno ztratily elasticitu a jsou křehké? Pak mají navrch ještě jiný problém: jsou schopné příliš rychle nabrat příliš mnoho vody.

Divné, viď řekla bys, že vzhledem k věčnému omílání hydratace v Curly Girl metodě to bude něco žádoucího. Jenže výplach vlasu vodou vůbec nemusí být k dobru (!) Vnitřek vlasu pod šupinkami totiž s nabranou vodou při mytí bobtná, a tímto vnitřním tlakem dochází k odchlípnutí, a tudíž snadnému poškození kutikul. Výsledek? Ještě vyšší poréznost! Zvlášť při mytí drsnějším šamponem nebo třeba čištění sodou nebo mýdlem vlas bobtná jako o závod, a stejně tak je namáhán. 

Zázrak jménem pre-poo

A právě zde přichází na scénu Cocos Nucifera (Coconut) Oil – kokosový olej! Pokud ho naneseš jako takzvané pre-poo (zábal před mytím), olej pronikne do jádra vlasu a ochrání ho před přílišnou námahou. Bavíme se tady o zábalu v řádech hodin (studie doporučují až 8 hodin), zároveň ale moc nedoporučuji nechávat ho na vlasech přes noc. Díky obsahu triglyceridů, drobných shluků mastných kyselin s pozitivním nábojem, je kokosák doslova přitahován dovnitř vlasu. Zde blokuje vodu, aby vlas příliš nenafoukla. Díky tomu zůstane povrch vlasů nepoškozený a vlas je po mytí hebký. Toto nejlépe funguje u vysokoporézních, poškozených, zvláště pak odbarvených vlasů (méně u nízké poréznosti) a celý efekt můžeš dramaticky znásobit nahřívací čapkou – Hot Headem.

 

Alergie (citlivost) na kokosový olej

Tak. A teď si vezmi, že po všem tomhle horujícím výkladu můžeš nanést na půl dne poctivou várku kokosáku, a může se stát něco docela nečekaného.

  • Tvoje vlasy jsou křehké
  • jakoby natužené, šmodrchají se
  • lámou se, mohou začít i víc padat
  • pokožka svědí, je zarudlá
  • a ty NECHÁPEŠ.

Bohužel, v takovém případě máš alergii na kokosový olej a nic z předchozího pro Tebe nebude to pravé (kokosové) ořechové. 

Kokosová dieta dovede Curly Girl dovést téměř k zoufalství.  Univerzálnost Cocos Nucifera (Coconut) Oil se totiž najednou obrací proti Tobě a ty zjišťuješ, že málokterý produkt kokosový olej neobsahuje. Je totiž zapotřebí vyhýbat se i ingrediencím typu Cocos Nucifera (Coconut) Extract, Cocos Nucifera (Coconut) Milk a Caprylic/Capric Triglycerides.

Naštěstí na Kudrnatých vlasech jsme na to připravení!

Všechny produkty bezpečné kokosového oleje jsem Ti vytřídila v této sbírce >>

A jak při alergii na kokosový olej řešit ono vyhlášené pre-poo? Vsaď na

  • babassu olej
  • slunečnicový olej
  • olej z palmových jader nebo
  • Ucuuba máslo

Všechny tyto do jisté míry penetrují dovnitř vlasů. A pokud neseženeš, pak

  • olivový olej
  • avokádový olej
Někdy pomáhá udělat jen oil blend – přimíchat obávaný kokosák do směsi jiných olejů. Můžeš zjistit, že takto si ještě máte co říct. ;)
 

Produkty s Cocos Nucifera (Coconut) Oil

 



 

Zpátky do Curly Girl encyklopedie>>


Karolina Srncová.
.
Karolina Srncová
Od roku 2019 buduji na Kudrnatých vlasech království česko - slovenských Curly Girls. Miluji jedinečnost vln a kudrn a cílím na to, abychom je měly zdravé a dlouhodobě udržitelné. :)
Více o Karolině se dočteš zde.

Přidat komentář

.