Cetyl Alcohol

Tak trochu všudypřítomná ingredience, která však bývá často přehlížená. Cetyl Alcohol vypadá jako drobné bílé voskovité perličky bez zápachu. Ačkoli má v názvu slovo „alkohol“, nemusíš se bát. Má daleko k vysušujícím, těkavým alkoholům zakázaným v Curly Girl metodě. Náleží k takzvaným mastným alkoholům vyráběným z tuku. 


Když Cetyl Alcohol v roce 1817 vykoukl na svět, byl derivován z velrybího tuku. Dnes se vyrábí z přírodních rostlinných olejů (obvykle z kokosového nebo palmového oleje), případně z kyseliny palmitové. Vzniká tak, že je rostlinný olej zahříván se silnou zásadou (například louhem jako je hydroxid sodný), podobně jako při výrobě mýdla.


Cetyl Alcohol se hodně podepisuje na vzhledu a fungování produktu: umí zahustit jeho formuli a dodat jí „hmotu“ bez toho, aby ho ztužil jako klasický vosk. V šamponech a kondicionérech je to běžný host. Pomáhá smísení vody a olejů, dává krémový vzhled, stabilizuje pěnu, což dává při mytí luxusnější pocit. Díky němu se Tvůj kondicionér snadno rozprostře do vlasů a nevypadá jako oddělená voda s olejem v lahvičce. V lehčích produktech nahrazuje oleje, aby dodal hutnost bez přílišné zátěže. Je tak nějak všudypřítomný (protože levný). Vlasové kondicionéry typicky obsahují něco mezi 2-4 % Cetyl Alcoholu a obvykle ho coby páteřní složku najdeš v první pětici.


Jak působí Cetyl Alcohol na vlasy?

Molekuly Cetyl Alcoholu jsou příliš velké na to, aby pronikly dovnitř vlasu. Je to emolient, který uhlazuje povrch a zapečeťuje vlhkost uvnitř. Tudíž zlepšuje slip (hladkost a hebkost vlasu). Navíc vlasy zvlhčuje, protože do nich přitahuje vodu. Čistící potenciál Cetyl Alcoholu je velmi malý, protože má jednak robustní stavbu a druhak nemá ve vodě žádný náboj. Tudíž na sebe neumí navázat špínu, ani oleje.



Poté, co vypláchneš kondicionér, něco Cetyl Alcoholu zůstane na povrchu vlasů coby nemastný film a zanechá je hebké. Tady je ale potřeba říct, že má-li kondicionér Cetyl Alcohol na prvních příčkách, některé jemnější vlasy po něm mohou být zatížené. Časem se také sbírá do build upu (je nerozpustný jen tak ve vodě). Máš-li ho v produktech, nezapomínej na pravidelné hloubkové čištění!) Efekt se ještě posiluje za přítomnosti kationtových surfaktantů (což je po česku prakticky jakákoliv kondicionérová složka ;).


Cetyl Alcohol je zkrátka jednou z ingrediencí, které buď nadchnou, nebo nesednou a pak jsou vlasy naopak krepaté, ba i suché a nezvladatelné. Obecně celkem bez problému funguje na vysokoporézní vlasy


 

Je to bezpečná ingredience, povolená v bio kosmetice a vhodná i na nejcitlivější pleť. (Tedy pokud samozřejmě nemáš alergii na kokosové ořechy, ze kterých bývá derivován.)


Ve světě mastných alkoholů má Cetyl pár sourozenců... Velmi podobný je mu Stearyl Alcohol, který je jen trochu větší (jeho řetězec má dva uhlíky navíc). Kombinací obou potom vzniká Cetostearyl Alcohol. Jeho určitou alternativou je také Cetearyl Alcohol, po kterém je ale produkt trochu těžší a robustnější.

 

Zpátky do Curly Girl encyklopedie>>


Karolina Srncová.
.
Karolina Srncová
Od roku 2019 buduji na Kudrnatých vlasech království česko - slovenských Curly Girls. Miluji jedinečnost vln a kudrn a cílím na to, abychom je měly zdravé a dlouhodobě udržitelné. :)
Více o Karolině se dočteš zde.

Přidat komentář

.