Stearamidopropyl Dimethylamine

Jsou látky, které na první zmínku zní absolutně hrozivě. Jako ten nejchemičtější divoký koktejl, kříženec vysušujícího alkoholu a silikonu... aby se z nich následně vyklubalo   něco nevinného. :) Tak jako Stearamidopropyl Dimethylamine.

 

Stearamidopropyl Dimethylamine řadíme mezi takzvané kationtové surfaktanty, neboli kondicionérové složky. Vypadá jako bílé voskovité šupinky a vyrábí se z rostlinného oleje, nejčastěji řepkového. Molekuly Stearamidopropylu si můžeš představit jako pulce nebo malé rybičky s dlouhým ocáskem zatímco hlavička miluje vodu a má pozitivní náboj, ocásek vodu odpuzuje.

Díky této obojživelné nátuře Stearamidopropyl funguje jako jakási spojka snadno proniká povrchem vody a umožňuje, aby se ostatní složky v produktu (zejména olej, který vodu odpuzuje) s ní prolnuly. Právě díky němu drží vše pohromadě a tak pěkně se roztírá.


Najdeme ho především v kondicionérech, méně často ve stylingových produktech – proč, to si vysvětlíme o něco níž. Ačkoli koncentrace se obvykle pohybuje kolem 2 % a nepřesahuje 5, bývá to jedna z páteřních složek a často ho najdeš v první pětici. 


Do jisté míry je Stearamidopropyl Dimethylamine sám schopen čistit, i když se zde bavíme o velmi šetrném mytí vlasů, na které nepřišly oleje nebo těžší krémy. Nedokáže efektivně odstranit build up.


Ta hlavní funkce Stearamidopropylu ale najde uplatnění v kondicionéru. Ve chvíli, kdy kondicionér nebo cowash se Stearamidopropylem vetřeš do mokrých vlasů, jeho pozitivní hlavičky se přitáhnou jako magnetem k povrchu Tvých vlasů (vlasy i pokožka mají náboj negativní). Pokud jsi zrovna umyla šamponem, šupinky (kutikuly) na povrchu vlasů bývají naježené. Stearamidopropyl je uhladí zpět, čímž vrátí vlasu „hladký“ pocit (mokrý vlas půjde opět snadno rozčesat – tato chemická reakce je záležitostí vteřin!). Vlas s hladkým povrchem je po uschnutí lesklejší, má živější barvu a nižší sklon k elektrizování a krepu.


Ze všech těchto důvodů bývá Stearamidopropyl Dimethylamine považován za bezpečnější a zdraví méně škodlivou náhradu silikonů. Ale hlavně, narozdíl od nich nevyústí v build up. Přitažlivost kondicionérových látek k vlasům bývá obecně tak silná, že z nich při obyčejném vymývání cowashe nebo kondicionéru nejdou spláchnout a přetrvávají na povrchu i po jejich uschnutí. Stearamidopropyl je rozpustný ve vodě (což samo o sobě nehraje takovou roli, přitažlivost k vlasům je silnější), nicméně podle studií má narozdíl od některých jiných kondicionérových složek (například cetrimonium bromide) nízký sklon k build upu.

 

Proč se potom Stearamidopropyl dimethylamine moc nepoužívá u bezoplachových produktů? Zatímco při mytí usnadňuje rozčesávání vlasů, ve chvíli, kdy vlasy uschnou, trochu mezi nimi naopak zvyšuje tření. Tímpádem brání tomu, aby vlasy plihly těsně k sobě. Často ho proto vídáme v kondicionérech pro objem. U některých vlasů však tato vlastnost může vyústit až k suchosti nebo cuchání vlasů. Vyzkoušej sama, pokud produkt se Stearamidopropyl Dimethylaminem necháš ve vlasech...

 

Sám o sobě je Stearamidopropyl bezpečnou látkou. Může být ale problematický z důvodu znečištění jinými chemikáliemi při výrobním procesu. Z tohoto důvodu není povolen v bio kosmetice některých zemí (Francie, zatímco Německo BDIH ano). Ve vyšších koncentracích může dráždit citlivé jedince. Ale nepanikař. Naprostá většina produktů je bohatě odzkoušených a žádné nebezpečí pak nehrozí.



Produkty s vysokou koncentrací Stearamidopropyl Dimethylamine :

Bounce Curl Cream Conditioner

Cantu Sulfate-Free Hydrating Cream Conditioner

 

Zpátky do Curly Girl encyklopedie>>


Karolina Srncová.
.
Karolina Srncová
Od roku 2019 buduji na Kudrnatých vlasech království česko - slovenských Curly Girls. Miluji jedinečnost vln a kudrn a cílím na to, abychom je měly zdravé a dlouhodobě udržitelné. :)
Více o Karolině se dočteš zde.

Přidat komentář

.