Začínám s CGM a potřebuji nasměrovat ❔ | Kudrnaté vlasy

Začínám s CGM a potřebuji nasměrovat ❔


  • Zdravím zkušené vlnovlásky a kudrnovlásky, narazila jsem na CGM a chtěla bych ji vyzkoušet, protože mám pár důvodů domnívat se, že bych mohla mít (aspoň trochu) vlnité vlasy... rozpuštěné se lehce zacuchají, po umytí a rozčesání jsou "frizzy" a takové jako puf a dvouletá dcerka ma v délce vlnky (možná po mě?) ;-)

    Vlasy si barvím už asi 7let v kuse tak 4x do roka barvou bez amoniaku (takže asi spíš přeliv?), poréznost hádám střední a hodně se mastí (už koncem druhého dne to na nich vidím), hustota nic extra, ale ani to není chmýří (takže zase střed?).

    Doposud jsem používala šampon na celé vlasy a kondicionér do délek, chvíli nechala v turbanu z ručníku (ajajaj) a nechala uschnout volně...pak samozřejmě kvalitně rozčesala (spíš používám hřeben než kartáč).

    Na poslední mytí jsem už zkusila CGM metodu a přijde mi že po všech těch produktech (leave-in a sprej na fixaci) co jsem dřív nepoužívala jsou vlasy spíš hrubší a na dotek ne moc příjemné.

    Na druhou stranu ale vlny se opravdu objevily (zde mám podezření jestli to místo přirozeně vlastnosti mých vlasů není spíš následkem všech produktů na vlnité vlasy co jsem použila...) a byl tam i překvapivý objem. Druhý den jsem to ale ráno nevydržela...a rozčesala je hřebenem jako jindy (hmm... rovná koudel), ale pak se mi celkem povedlo je zpacifikovat imitovat vlny přes noc zapletením "copů" s páskem od županu a třetí den už jsem hřeben radši schovala. Výsledek...vlnité, ale značně frizzy.

    Abych to shrnula...chtěla bych se zeptat,kde bych mohla dělat chybu a co je v začátku, když si nejsem jistá jestli vlastně mám vlnité vlasy, podstatné? ... Trpělivost? 😶

    Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a předem děkuji za jakékoliv návrhy a rady!!! 🙂

    Kristýna


  • Ahoj Kači, 

    Tak jsem zkoušela testovat poreznost a vyšla mi nízká. Jinak vlasy mám barvené, celkem suché a středně silné. Objem mých vlasů není malý, mám jich hodně, ale jsou to chudinky🤔

    Ještě jednou děkuji za pomoc 

    Zuza


  • Ještě bych se chtěla zeptat, po týdenním snažení v CGM mám pocit, že mám na vlasech opravdu nepříjemný nános po všech produktech....koupila jsem si gel na lepší fixaci a specifikaci vln a masku na zničené vlasy (kvůli tomu barvení).

    A naproti všemu co se snažím s nimi udělat jsou jaksi slepené, hrubé a vypadají suše (před CGM byli lesklé, i když bez objemu).

    Tak nevím...že bych měla přece jen rovné vlasy (možná A3 s nějakou tou zatáčkou?).

    Předem děkuji za radu, co bych mohla dělat špatně a jak případně začít zlehka, abych vlasy moc nezažila když byly zvyklé pouze na šampon a kondicionér.

    Díky Kristýna


  • @Zuzana Porschova Zuzi, jestli máš vlasy barvené a ještě k tomu chemicky (teď záleží čím a jak často), budou vlasy spíš střední nebo vyšší poréznosti.

    Nevím, jak sis test dělala, ale pokud se sklenici vody, není příliš spolehlivý.

    Jinak si myslím, že by ti mohlo vyhovovat cokoliv z modré řady od Curlsmith, poté Jessicurl sada na Suché vlny a kudrny. Případně produkty od Flora&Curl, jen tam tě upozorním, ty jsou z většiny s proteinem.

    Katka :) 


  • @Kristýna Oulehlová Ahoj, problém může být v tom, že ty produkty ti nemusely sednout. Nepíšeš, co to bylo zač, tudíž nevím, zda vůbec složením vyhovují metodě nebo obsahují protein a proto se ti to děje.

    Před začátkem CGM cesty je nutné udělat tzv. final wash, kdy vlasy očistíš od předchozích nevhodných produktů (se silikony, vosky) apod.. Na to potřebuješ jakýkoliv sulfatový šampon bez vysušujících alkoholů, silikonů a vosků. Po takové očistě je potřeba dát vyhovující hydratační masku. Po masce můžeš použít kondicionér, ale taky nemusíš, pak leave in a styling.

    Taky časem můžeš přijít na to, že gel ti nevyhovuje, a více si budou tvoje vlasy rozumět s pěnovým tužidlem. Hlavně nezapomínej tyto stylingové produkty dávat do mokrých, případně alespoň vlhkých vlasů předtím, než je začneš sušit. Někomu dělá problém dát styling do vlhkých, tak dává do mokrých. To musíš vyzkoušet.

    CGM je dost o experimentování a taky hlavně o trpělivosti. 

    Věřím, že bys časem dokázala vykouzlit pěkné vlnky.

    Pokud si chceš ověřit vhodnost produktů, které máš doma, můžeš složení opsat do webové aplikace curlsbot.com (je nutné opsat v anglickém jazyce, mezi každou složkou udělat čárku). Pokud by se ti nechtělo opisovat, občas na internetu najdeš složení, které stačí okopírovat, vložit, upravit a nechat vyhodnotit. Jen si vždy zkontroluj, že je to složení shodné s tím, co máš doma.

    Taky je rozdíl mezi produkty z drogerie a kudrnatého eshopu. 😊 Stylingové produkty tady na eshopu jsou více pečující, mohou ti pomoct vlas více zhydratovat apod. V drogerii často najdeš jen nějakou hmotu, která sice fixuje, ale tím, že neobsahuje nic pečujícího, mohou vlasy působit víc hrubě, nepříjemně. Ale je to individuální, každe vlasy mají jiné požadavky. 😊

    Jinak, zkus alespoň ten klasický ručník nahradit nějakým z mikrovlákna, nebo tady najdeš velmi příjemnou savou mušelínovou plenu 😊. Pomáhá to v boji s frizzem! A taky přestat s česáním za sucha. 

    Důležité pro tebe teď je, že nějaký potenciál toho vlnění tam bude a bude hlavní, řídit se péčí pro vlny (nikoliv kudrny, to už jsou spirály od kořínků hlavy a ty potřebují trochu jinou péči). Hezky popsanou péči o vlnky najdeš zde.

    Na druhou stranu, pokud se rozhodneš plnohodnotně praktikovat CGM, je možné, že se ti masteni pokožky zmírní, když si vlasová pokožka zvykne na správnou péči. Chvíli to trvá, ale velmi často se setkávám s tím, že holkám se většinou zhruba po čtvrt roce prodlouží interval mytí. Často se pokožka nadměrně masti proto, že je agresivně odmaštovaná sulfatovymi šampony, což při CGM není vhodné - protože nejen, že to má špatný vliv na pokožku hlavy, tak i na vlasy, vysušují je. Používají se spíš velmi šetrné šampony, sulfatové jsou povoleny pouze jako hloubkové čištění jednou za cas. (např. 1x za měsíc pro sundání nánosů produktů). 

    Jestli budeš mít ještě nějakou otázku, klidně se ptej. 😊

    Katka


  • @Kateřina Švihlová

    Ahoj Katko, moc děkuji za odpověď a rady. 👍 Článek už jsem si přečetla dřív 😉.

    Našla jsem ještě video kadeřnice Terezy Vlasákové (krom spouuusty anglických) kde řeší jak zjistit poréznost i jestli vlas potřebuje hydrataci nebo protein podle testu jeho elasticity...a potřebují teda protein (koupila jsem si v drogerii masku od Oblepikha Siberica - spousta přírodních olejů a žádný paraben, polyethylen glycol ani PEG {ať je to cokoliv} na zničené vlasy) a podle všeho mám vlasy středně porézní -  2-3 na stupnici do 5 (1 nízkoporezní, 5 v podstatě zničené a vysokoporézní). Šampony střídám... vždy něco na mastné vlasy, ale se sulfáty. Leave-in mám opět z drogerie (Panthene "Love your curls" a DM Balea "Styling locken lotion") a gel levný od Taftu (ale bez alkoholu 😊).

    Čekám na balíček od Vás s šamponem, kondicionérem i leave-in od řady Giovanni. Už se nemůžu dočkat až je vyzkouším a po nějaké době věřím uvidím změnu k lepšímu 😉

    Jen si pořád nejsem jistá jestli má cenu se snažit o nějaké vlny, když to vypadá tak na 2A maximálně 😔🙂 a fakt nevím co s tou krustou a nánosem kterého nevím jak se zbavit (scrunch asi nestačí...nebo ještě nemám praxi a nedělám ho správně 😶).

    Každopádně budu asi zkoušet dál a uvidíme co z vlasů "vymáčknu 😁.

    Ještě jednou velké díky za povzbuzení a rady 👍🌻

    Kristýna


  • @Kristýna Oulehlová 

    Za mě, má to cenu! 😊 můžeš třeba po roce správné péče taky přijít na to, že jsi z toho už dostala 2B... Hodně z nás mělo ten svůj opravdový potenciál tak zabitý (jak vlasy byly zničené, žehlené, případně jakkoliv jinak špatně upravované nebo opečováváné), že to trvalo třeba rok, u někoho dva, než se ukázalo to ONO. Samozřejmě mají na to vliv i hormony (někdo nasadí antikoncepci, vlasy se začnou méně vlnit, poté ji vysadí a začně vlnobití jako blázen... nebo případná jiná hormonální léčba, těhotenství, porod, kojení... )

    Někdo začal na 2A, a taky zůstane na 2A. Ale i ty 2A se v průběhu měsíců mohou měnit. Tvořit šťavnatější prameny, udrží si ten tvar po více dnů, než jen jeden 😁 .

    Jinak je fakt možné, že ti ten Taft nesedí, pokud máš pocit toho nánosu. Co vím, tak spousta holek s ním měla problém.

    Jinak nemáš zač! 

    Katka 😊


  • Holky, prosím o Vaše zkušenosti a názor. Vlny 2A-B, jemné, řidší, vysokoporézní.

    Je tu mezi Vámi některá, která má o hodně víc definované vlny až další dny po WD? U mě po WD vlnky hezký, ale další dny sice větší frizz, ale vlny o hodně hezčí. Má někdo s tímto zkušenost? Jinak na CGM jsem dva měsíce, produkty tak nějak zkouším - téměř vše (kromě pěny na vlasy) z kudrshopu, sedí mi hydratační věci, s proteinem nejsem úplně kamarád.

    Předem děkuji za reakce. Marťa


  • @Martina Táchová Ahoj Marťo, je to normální. Produkty nanesené na vlasech (a hlavně styling) pořád pracují, prameny se spojují, mohou se ještě i dokroutit.. Mě samotné se třeba další dny po umytí spojují do kremrolek 😁

    Katka. 


  • moc děkuji, jsem klidnější :-)


  • Zdravím, mám, prosím, dva dotazy, obojí v kontextu prozkoumávání drogerkových kondicioneru.

    1) Chelatory asi nejsou v kondicioneru ok? Nektere kondicionery, jinak CGM approved, je maji. O chelatovych samponech jsem si precetla, ale s kondicionerem jsem zmatena - stejne jako s samponem, nebo radsi vubec?

    2) Jak interpretovat KVARTÉRNÍ KATIONTOVÉ SURFAKTANTY (- monium) v kondicionerech? Jeste jsem nenasla (drogerkovy) kondicioner, ktery by je nemel, vcetne tech CGM approved/ve FB albu atd. Zaroven se pise, ze mohou na vlasech usedat, "nejsou rozpustné ve vodě a magnetická síla, kterou lnou k vlasům, je tak silná, že je neodnese ani mytí šamponem. Většina šamponů je sice založená na aniontových (negativně nabitých) čistících látkách, ale přitažlivost kationtových reziduí k vlasům je zkrátka silnější.". Co tedy s tim, vykaslat se na drogerkove kondicionery, anebo zit s -moniem ve vlasech? (Ne-drogerkove produkty nemam jeste prozkoumane). 

    Diky moc!

    Eva


  • Ahoj, zacinam svou curly girl cestu a prosim o radu. 🙂 Jsem jemnovlaska 2A, rekla bych s nizkou poreznosti. Vlasy mam leskle, hladke, vychazim i z toho, ze dlouhodobe preferuji prirodni kosmetiku, vlasy nefenuji, nepouzivam zadne jine teplo. Dlouhe roky jsem se vubec nebarvila, nyni jsem trochu zaexperimentovala s hennovymi - ciste prirodnimi - barvami. S vysledkem nejsem spokojena a opet se chci vratit ke svoji plave barve vlasu. Pokud byste tedy meli tipy na vymyti barvy, budu take rada. 😅 Zatim dodelavam vetsinou stare produkty na vlasy. Pripojuji foto meho soucasneho arzenalu a dale nakoupenych novinek. Zatim se mi podarila alespon jedna vec - pomoci pravidelnych zabalu z kokosoveho oleje jsem se behem kratke doby kompletne zbavila lupu a dosahla vyssiho lesku vlasu. Obcas pridavam octovy oplach a predevsim jsem zaradila spravne techniky - cesani pouze za mokra, squish to condish, plopping - vse se mi velmi osvedcilo, vidim zmenu k lepsimu. Nicmene mym probleme zustava absence objemu a predevsim vlneni vlasu v delkach. Duvod, proc mam vlasy v delkach tak proridle a u hlavy hustsi neni lamani, ani konecky se mi prilis netrepi, ale to, ze mi po porodu v podstate naraz znacna cast vlasu vypadala a nasledne opet dorostla = mam nyni dve delky vlasu. Az otevrou kadernictvi, urcite planuji lichotivejsi sestrih. 😅 Dekuji za vas cas a pripadne rady! Vase stranky me primo nadchly! 😍Nedari se mi pripojit foto, zkusim doposlat. K.


  • A jeste bych zapomnela na tuhle krasu. 😻 Uz jen k tomu sehnat fen. 😸 Nejaky tip? Nakoupeno nove - u vas zrovna khadi sampony nebyly bohuzel skladem, tak priste. 😉Pouzivam aktualne. @Kateřina Černá 


  • Nove zakoupene jsou ty Khadi sampony atd. U vas zrovna bohuzel nebyly skladem, tak priste. 😉 Dalsi fotka je, co pouzivam aktualne. Omlouvam se za dvakrat stejnou fotku rosti na moji hlave. 😄 Jo a nemate nahodou tip, jaky si mam k Xtava Black Orchid difuzeru koupit fen? 😅


  • @Kateřina Černá Ahoj, podle fotky bych řekla, že vlasům schází poměrně dost hydratace, vypadají dost suché a tím pádem nemají nějaký tvar. Kokosový olej bych dlouhodobě na vlasy nedodavala, nevím, jakým způsobem ho aplikuješ, ale říká se mu "protein mimickers", což znamená, že se chová jako protein, ale není to protein. Zároveň zabraňuje tomu, aby do vlasu pronikla voda (takže pokud netrpíš na hydratační únavu, tak bych používala jiný, navíc kokosák je komedogenní, na pokožku nepatří, ucpává póry) . Pokud máš ráda olejové zábaly před mytim, doporučím třeba Flora&Curl olejíček, nebo čistý avokádo olej. 😊 Navíc třeba Alverde není schváleno dle CGM, obsahuje ve vysokých koncentracích vysusujici alkohol. Určitě bych si ověřila vhodnost na curlsbot.com. Některé produkty ani neznám, ale opravdu bych zařadila něco více hydratačního, přece jen i Khadí obsahuje protein. 

    Co se týče barvy vlasů. U henny je problém, že se váže na protein a tím pádem se stává součástí vlasu. Takže se jí nedá snadno zbavit. Ani vymýt. I při odbarvení uvnitř zůstane, vlas jenom zeslábne. Tudíž ti nemůžu doporučit šetrnější stahovače barvy, protože ty fungují pouze na chemické barvy, ne na přírodní. Takže musí tak či tak odrůst. Jediné, o co se můžeš sama pokusit, je vymytí barvy pomocí vitamínu C, najdeš nějaké návody na internetu. Avšak výsledek ti nijak nemůžu zaručit, může dojít i k většímu vysušení vlasů. 

    Takže bych to nechala asi do rukou odborníka (tedy kadeřnice), která umí pracovat s hennou a dokázala by ji zesvetlit. Samozřejmě záleží zda to byla čistá henna nebo směs s indigem, pak je riziko, že vlasy získají zelený nádech.

    Jinak, Black Orchid perfektně sedí na fén Parlux Alyon. 😊 Nejlépe vychází na webu Beautyonline, po registraci a odběru novinek dostaneš slevu.😊


  • Ahoj, no tak to jsem nejspis uplne vedle! 😃 Ja usuzovala naopak na nedostatek proteinu. Budu tedy hydratovat! Je pravda, ze mam (jednotlive) vlasy hladke a posledni dobou opravdu vyrazne leskle, ale cely "uces" nema zadnou formu, vypada jak krovi po vichrici a cim dele od umyti, tim hur. Proto se mi zatim nedari prodlouzit interval mezi mytimi dele nez obden. Ani styling se nedari. Plet mam hodne suchou, az ekzematickou, s tim by to take korespondovalo. Je to tedy mozne, ze mam vlasy od prirody proste suche, i kdyz nejsou znicene?  Aha, zkusim tedy jiny olej, protoze prave ty pre-poo zabaly se mi jinak osvedcily - lupy zmizely, pokozka je komfortnejsi, vyzivena, ale netusila jsem, ze ten kokosak se zrovna pro me nehodi. Je mi to jasne, ze treba Alverde, mozna i dalsi produkty nejsou pro me idealni. Uz jsou to zbytky, tak je proste dodelam, a pak se zamerim na hydrataci kvalitnejsimi pripravky. 😉 S tou barvou jsem to naopak tusila, ze to takhle bude. Indigo taky probehlo, takze to proste necham odrust, jestli to vydrzim. 😄 Pripadne zkusim maximalne to cecko, ale ani do toho se mi uplne nechce. Moc a moc dekuju!! 🙂 I za radu s fenem, to jsem nadsena, hned to pujdu omrknout!! 😊 Diky, K. 


  • Dobrý den, dnes jsem objevila Vaše stránky a pokusila jsem se určit typ vlasů, abych si případně mohla nějaké přípravky objednat. Zkoušela jsem si udělat vlasový test a vyšlo mi, že mám asi typ 2C (pro jistotu přikládám foto), jsou suché, matné. Porézností si teda ale nejsem moc jistá. Vlasy si nebarvím několik let, nikdy jsem se je nepokoušela rovnat, fénuji je minimálně. Poslední roky jsem na vlasy používala jen eko šampony bez silikonu a parabenů. Poslední rok jsem zkusila umývání žitnou moukou a eko tuhými šampony na vlasy. Nosím vlasy hodně krátké. Jednak proto, že je to praktické, jednak proto, že jakmile vlasy trochu víc narostou, jsou sušší a sušší. Horní vrstva vlasů je sušší, drsnější, krepatá, patrně proto, že je víc vystavena okolním vlivům. Spodní vrstva u hlavy je jemnější a myslím, že i míň vlnitá. Vlasy se mi necuchají (to bude asi tou krátkou délkou), ani se mi netřepí konečky. Co se týká síly vlasu, tak bych řekla, že jsou asi středně silné celkově. Všimla jsem si, že některé vlasy jsou silné, pevné a nepoddajné, těch je míň, a převládají ty o něco jemnější, které bych popsala jako normální. Poslední roky mě taky trápí svědění pokožky hlavy (lupy ani ne). Vlasy si umývám 1 x týdně. Důvodem nejsou mastné vlasy, ale svědící pokožka (po umytí to na pár dnů přejde) a běžné nečistoty ve vlasech. Chtěla bych poprosit o radu, které výrobky se pro mé vlasy hodí. Sice jsem si dělala ten vlasový test, ale výsledkem si nejsem moc jistá. Vzhledem k tomu, že ceny za přípravky nejsou úplně zanedbatelné, nerada bych se při výběru trefila vedle. Děkuji.

    Hezký den.

    H. Š.


  • Teď jsem si uvědomila, že jsem ke svému příspěvku zapomněla dát fotku :) Tak to zkusím napravit.

     


  • Ahojte,  

    pozdravujem zo Slovenska :-) Začínam s CGM a teším sa z prvého balíčka od Vás :-) , práve dnes dorazil, (objednávka vybavená exresne rýchlo) ďakujem 

    prosím, prosím  vedeli by ste mi poradiť odkiaľ objednať difuzer Black Orchid? Veľmi by mi to pomohlo...nejako sa neviem dopracovať k doveryhodnej stránke s doručením na Slovensko, prípadne Čechy :-) Rada, by som mala pekne a rýchlo upravené vlasy ....ako aj viaceré z Vás, ktoré úž túto skvelú "hračku" doma máte

    ďakujem 

    Zuzana 

     

     

     


  • @Zuzana Sabová Zdravim na Slovensko! 🙂 Ja mam Black Orchid z Amazonu. 😉


  • 1
  • 2 / 3
  • 3
Chcete-li odpovědět na toto téma, je potřeba přihlásit se!