Dětské afro vlásky - výzva pro maminky | Kudrnaté vlasy

Dětské afro vlásky - výzva pro maminky


  • Péče o moje vlasy v raném dětství by se dala charakterizovat jako : nedostatek produktů, nedostatek informací a přemíra sponeček, ve snaze vytvořit uhlazený look 😊 

    Dnes je situace opačná, mnoho maminek je hromadou produktů a informací zahlcena, často produkty různě kombinují a výsledky se stále nedostavují. Maminky často používají tipy na péči o vlásky typu 4 a vlasy spíš zatěžují, přitom větsina "mixed-race" vlasů je typ 3c , 3c/4a, 4a (rozptyl 3b-4a), 4b či c je spíš výjimka. U dětí platí méně je více, při správně zvoleném postupu a produktech ušetříte místo v koupelně. 

    Jak tedy na to?

    1. Mytí : Dle typu a stavu vlasů použijeme low-poo šampon nebo cowash. U suchých delších vlásků lze používat převážně cowash a šampon třeba 1x  za měsíc. U velmi suchých vlásků typu 4 bych před šamponováním zvolila pre-poo (na lehce navlhčené vlásky dát olejíček nebo masku, olejíček například arganový). Hloubkové čistění bych doporučila bez sulfátů a ne příliš často. Pokud jsou ale vlásky obalené nánosy silikonů, vosků nebo máte velmi tvrdou vodu, bude potřeba.

    2. Výživa: Lze vyřešit cowashem, nebo při použití šamponu kondicionérem nebo maskou. Maska na vlasy, nejlépe pod igelit a pod čepici, působením tepla výživné látky lépe proniknou do vlasů. Pokud dítě má zkušenost s taháním vlasů při česání, většinou se k aplikaci masky nechá přemluvit. 

    3. Leave in kondicionér/detangler : Za klíčovou součást péče o afro vlásky považuji leave in kondicionér. Já sama se bez něj neobejdu už asi 20 let.

    4. Česání: Cesta k vláskům bez nechtěných dredíků a uzlíků začíná už ve sprše, kdy vlasy s naneseným kondicionérem nebo cowashem rozpleteme prsty, tzv. finger detangling. Kondicionér poté vypláchnout, lehce vymačkat přebytečnou vodu (například do mikrovláknového ručníku, bavlněné pleny, trička) a vlasy rozdělit do sekcí – třeba do 4, můžete i do vícero, dle hustoty vlasů. Vlasy zamotané do drdůlku pomaleji schnou, nebude nutné přidávat tolik vody. Na každou sekci pak nanest leave in kondicionér a pročesat. Nejlépe to jde s pramenem přidržovaným v ruce, pročesávat od konce a postupně se přibližovat k hlavě. Čím užší pramen, tím lépe to půjde. 

    5. Uzamčení vlhkosti: Většině dětských vlásků bude stačit jen samotný leave in-kondicionér, ale můžeme použít i LOC/LCO metodu. Když už jsou vlasy rozčesané a nasycené leave inem, můžeme pridat par kapek oleje (například jojobový) a na to krém/máslo.

    6. Ochrana vlasů v noci: Saténový/hedvábný šátek, povlak na polštář, čepice dělá divy. 

    7. Ochranné účesy: asi nejlepší zkušenost mám s twisty, sama jsem v nich strávila celou střední školu. Pro dítě je to praktické, lze udělat poměrně jednoduše doma a odpadá každodenní manipulace s vlásky a starost o definici.

    Pište vaše dotazy, tipy, zkušenosti, klidně přidávejte fotky vlasů i produktů, věřím že něco vymyslíme :-)



  • Hezký den, jsem začátečník a neřeším vlasy své, ale své 9leté dcery. :) Vůbec totiž nevím, co s nimi. Dcerce příroda nadělila hned několik typů vlasů na jedné hlavě a je to mazec. Některé prameny má opravdu drobné kudrlinky (asi 3B,), jiné více či méně vlnité až rovné. Některé prameny jsou tvořené jemnějšími vlasy (řekla bych, že ty nejvíce kudranté), jiné silnějšími, ale vyloženě silné vlasy nemá, asi i proto, že je ještě dítě.

    Dohromady to zpravidla tvoří hromadu zacuchaného roští, které se neleskne a vypadá potrhaně, zanedbaně. Přitom vlasy zničené nemá, jednotlivé vlásky se i po umytí pěkně lesknou a jsou zdravé, ale dohromady to nefunguje. Zní to asi paradoxně, ale je to tak. Dcerka má dlouhé vlasy do pasu, trochu sestříhané vrstvy. Zkoušely jsme i zkrátit na mikádo, ale to bylo na údržbu snad ještě horší. Nečesání nepřipadá v úvahu, stačí půlden s rozpuštěnými vlasy a vlasy jsou zoufale zacuchané. Po dvou dnech nečesání se jí dělají dredy. Dříve jsem česala tangle teezerem, asi před čtvrt rokem jsme přešly na klasický kartáč s jemnějšími kovovými pružinami na gumové podušce a to byl hotový zázrak. Rozčesávání se tím okamžitě usnadnilo. Potíž s česáním je v tom, že ty nejjemnější kudrlinky se tímto rozbijí a zkrepatí, volnějším vlnám to ale dělá dobře.

    Myjeme každý druhý víkend. Používám tuhý šampon od Musk, kondicionér oplachovací od Matrixu. Při rozčesávání dávám někdy arganový olej.

    Vidím v jejích vlasech obrovský potenciál a věřím, že se správnou péčí a přístupem budou úplně boží. Bohužel se mi zatím nepodařilo objevit k nim správnou cestu a budu moc ráda, když mi zde poradíte, jak na to. :)


  • Dobrý den, děkuji za dotaz. Bylo by vhodné přidat i foto vlasů, radí se lépe. Suché, cuchající vlasy můžou být i složením produktů..Arganový olej máte jaké značky? Je to olej, nebo olejová směs se silikony? Dáváte do mokrých nebo suchých vlasů? Dále kondiconér - může obsahovat silikony nebo protein, který cuchání vlasů může zhoršovat..Na česání by vám mohl hezky fungovat kartáč Curl keeper, češu se podobným, občas ním pročešu vlasy i dětem. A do péče bych zařadila nějaký leave in kondicioner, nejlépe bez proteinu. U dcery bych se nebála už i použití dospěláckého produktu. Mohl by pomoct například Sumilayi. Používám občas i pro své děti. Pošlete prosím fotku vlasů a produktů a zkusíme něco vymyslet. Děkuji

    Taky je důležitá ochrana vlasů v noci - hedvábný/ saténový šátek nebo polštář dělá divy.

     

     


  • Dobrý den, děkuji za odpověď! Arganový olej máme Morphosis (Framesi), https://www.notino.cz/framesi/morphosis-sublimis-cisty-arganovy-olej-na-vlasy/p-16031089/?gclid=Cj0KCQiAh4j-BRCsARIsAGeV12BTYnNaBy9EgEcdcS51aEHMLOhZFwvlm_ESuh61GmuhzvxuwATY-BoaAr9JEALw_wcB, složením by se mělo jednat o čistý olej. Dávám ho do suchých vlasů.

    Kondicioner Biolage od Matrixu, oplachovaci, měl by být bez silikonů https://www.notino.cz/matrix/biolage-hydra-source-kondicioner-pro-suche-vlasy/.

    Šampon dávám tuhý od Musk, pro citlivou pokožku, 100% přírodní složení.



  • Vlasy ráno před cesanim. 





  • Poslední dva obrázky jsou po rozčesání.



  • Dobrý den, nejspíš je problém v šamponu. Jednak obsahuje sulfát a jednak kokosový olej. Oboje může vysušovat. Nechala bych na hloubkové čištění a vyměnila za nějaký jiný. To, že je něco čistě přírodní nemusí nutně znamenat, že vlasům prospívá..Olejíček spíš do mokrých vlasů a nejspíš v lahvičce bude směs olejů (mrkněte například na video Terezy Vlasákové o olejích na youtube).

    A dále, jak jsem psala výše - ochrana vlasů behem noci, a doplnit nějaký leave in kondicionér/rozčesávač..


  • Dobry den,

    rada bych se poradila ohledne vlasu dcery ( 5let),  myslim ze ma vlasy tak 3b,pouzivame Cantu sampon a Cantu kondicioner ( do toho primicham vzdy jojobovy olej), utiram do trika a pak davam ten detsky rozcesavac. Mame problem s krepem na hornich vlasech, prakticky hned po uschnuti se ji objevi jemny krep u hlavy a dalsi den po spani to ma uz hodne krepaty....nedavam leave in kondicioner, mohlo by to byt tim? Dekuji, Nicole


  • Dobrý den, jsem úplná začátečníce a nevím si rady jak správně pečovat o vlásky mé dcery.  Dcera 2roky, vlasy jsou na dotek zdravé, jemné a po umyti i moc krásné. Vyšlo mi že je typ 3C. Vlasy musím mýt ideálně třikrát týdně, vzhledem k tomu, že češeme jen při mýtí. Za sucha není možný rozčesat. 🤷🏼‍♀️Čím větší prodleva mezi mytím, tím horší rozčesávání a nechuť k této činnosti. 🙏  Za jakékoliv rady budu vděčná. Děkuju. 



Chcete-li odpovědět na toto téma, je potřeba přihlásit se!