Panthenol

Panthenol alias Provitamin B5 je stěžejní ingredience pro lesk a vláhu vlasů. Tenhle derivát kyseliny pantothenové vlastně vrací tělu něco, co k němu přirozeně patří. Kyselinu pantothenovou jsi dost možná schroupala v něčem z dnešního jídla (vyskytuje se v ořeších, fazolích a obilovinách, medu, vejcích...), a panthenol, který snadno proniká pod povrch pokožky, se na ni přeměňuje a přispívá k důležitému buněčnému metabolismu. Právě proto je jednou z nejšířeji využívaných kosmetických složek. Je protizánětlivý, nedráždivý a má na pokožku ochranné vlastnosti

U vlasů, které nemají živé buňky, zůstává Panthenol sám sebou. Je to velmi oblíbený humektant. Naváže se na vlas a přitahuje do něj vlhkost. Pak ji tam udržuje a pracuje ještě dlouho po mytí. 

Vytváří na vlasech jemný film, který je pružný, nemastný a neviditelný. Je vodě propustný – přesto funguje jako neviditelná bariéra proti vypařování vlhkosti z vlasu. Díky tomu Panthenol povzbuzuje lesk, a dle některých studií dokonce dodává trochu plnosti a objemu. Pomůže také s rozčesáváním vlasů. Nejlépe takto Panthenol funguje v leave-inech, protože jinak se snadno smývá.

Po vyjmenování všech těchto superlativů se možná ptáš, proč u nás na Kudrnatých vlasech existuje kolekce Bez panthenolu. KDO by se všem těm zmiňovaným zázrakům chtěl vyhýbat?

Když Panthenol vlasům vadí...

Bohužel ve světě Curly Girl metody existuje i citlivost vlasů na Panthenol. Jak se projevuje?

  • Kudrny nebo vlny jsou křehké a drsné
  • Ztrácejí tvar a definici (model suché roští“)
  • Chovají se velmi podobně jako při citlivosti na protein.

V takovém případě je lépe se Panthenolu vyhýbat. Ačkoli Panthenol sám o sobě proteinem není, v případě jeho citlivosti pomáhá dočasně vypustit obojí. Protein by totiž suchost jen zhoršoval. Udělej hloubkové čištění a nějakou dobu vlasy jen důkladně hydratuj.

 

Curly Girl produkty s Panthenolem 

Zpátky do Curly Girl encyklopedie>>


Karolina Srncová.
.
Karolina Srncová
Od roku 2019 buduji na Kudrnatých vlasech království česko - slovenských Curly Girls. Miluji jedinečnost vln a kudrn a cílím na to, abychom je měly zdravé a dlouhodobě udržitelné. :)
Více o Karolině se dočteš zde.

Přidat komentář

.